13/11/2018

 

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του Δικτύου αυτού»  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σχεδίασε και πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες «Οι Μακεδόνες και ο Κόσμος». Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία και εξοικείωση των μελών του αλλά και του ευρύτερου κοινού με την καταλυτική παρουσία των Μακεδόνων εκτός του στενού πυρήνα του βασιλείου τους.

 

Ο Σύλλογος έχει προγραμματίσει για τα μέλη του εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις οποίες αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Ημαθίας θα εμψυχώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ιδιαίτερη αναφορά στα μνημεία και τα αρχαιολογικά τεκμήρια που μαρτυρούν την δράση, την επίδραση και την σημασία των αρχαίων Μακεδόνων στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο.

Για τον σκοπό αυτόν, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2018, η πρώτη τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στους Δελφούς, στη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Συλλόγου είχαν την χαρά να ξεναγηθούν από την προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας και μέλος του Συλλόγου κ. Αγγελική Κοτταρίδη. Η κ. Κοταρρίδη με τον δικό της μοναδικό και εξαιρετικό τρόπο παρουσίασε γλαφυρά τόσο την γενικότερη και μοναδική ιστορία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του Μουσείου τους, όσο και την σημαντική παρουσία των Μακεδόνων σε αυτόν.

 Η εκπαιδευτική επίσκεψη, που είχε έδρα της το Γαλαξίδι, έδωσε τη δυνατότητα και για μία επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου όπου βρίσκονται εκθέματα που αφορούν στη ναυτική κυρίως ιστορία του τόπου.