15/03/2021

"Αρμενίζοντας στο Βυζάντιο με πλοηγό τις εκθέσεις: γνωριμία του με το κοινό"

 

 Η διάλεξη, πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, στις 15 Μαρτίου 2021, με ομιλήτρια την Πρόεδρο του Σωματείου των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, Δρ. Αναστασία Τούρτα, Βυζαντινολόγο και Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στους θρησκευτικούς ανταγωνισμούς και τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε αποξένωση τον βυζαντινό και τον δυτικό κόσμο στον μεσαίωνα, προσάπτοντας στον πρώτο πλήθος αρνητικά στερεότυπα, που μερικά διατηρούνται ως τις μέρες μας.

Στην άρση αυτών των στερεοτύπων, που ξεκίνησε τον 20ο αι., συνέβαλαν και οι εκθέσεις που οργανώθηκαν σε μουσεία κύρους, σε μητροπόλεις του κόσμου τα τελευταία 60 χρόνια.

Οι εκθέσεις αυτές προσέφεραν στο κοινό μια νέα προσέγγιση του πολιτισμού του «Βυζαντίου», όπως επικράτησε να αποκαλείται, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μια αυτοκρατορία πολυεθνική, κληρονόμος της ελληνορωμαϊκής πολιτισμικής παράδοσης, που έζησε 11 αιώνες και στην οποία συντελέστηκε μια μοναδική σύνθεση στοιχείων της αρχαιότητας με τον χριστιανισμό και με τις παραδόσεις της Ανατολής, τις οποίες διατηρούσαν οι ελληνιστικές πόλεις του μεσογειακού χώρου.