05/01/2024

Εγκαίνια Ανακτόρου Αιγών

Στις 5 Ιανουαρίου 2024 εγκαινιάστηκε το αναστηλωμένο Ανάκτορο των Αιγών που οικοδομήθηκε από τον Φίλιππο Β΄. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την παρουσία πλήθους κόσμου.

    Το οικοδόμημα, που υπήρξε μεγαλοπρεπές και μοναδικό στη σύλληψη του, επίκεντρο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές, έκτασης 15.000 τ.μ., χτίστηκε στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα. Αποτελεί σπουδαίο ιστορικό οικοδόμημα, αφού εκεί εκτυλίχθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα του βασιλείου των Μακεδόνων.
    Αποδόθηκε στο κοινό ύστερα από ένα πολυεπίπεδο και κοπιώδες έργο συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης που διήρκεσε 16 χρόνια, προϋπολογισμού 20.300.000 ευρώ από δύο συγχρηματοδοτούμενα διαδοχικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
     Για την υλοποίηση του έργου εργάστηκαν η κα Αγγελική Κοτταρίδη, επίτιμη Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με τους συνεργάτες της και όλο το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του ΥΠΠΟ.
    Το εμβληματικό Ανάκτορο, σε συνδυασμό με το Πολυκεντρικό Μουσείο, που εγκαινιάστηκε πριν έναν χρόνο, και με το συνολικό πολιτιστικό πλούτο των Αιγών, διαμορφώνει έναν εξέχοντα πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο για όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως για τη Μακεδονία.